Milliyet Ankara 21 Ekim 2013 Tam Sayfa Haberi “Akademik Eşitliğe Uluslararası Proje“
Görünüm Gazetesi
Cinsiyet eşitliği için uluslararası proje: “Genovate”
Açılış ve Tanıtım toplantısı, 100. Yıl Salonu’nda yapıldı. Fotoğraflar: Dilan Çiçek
Türkiye’de “Toplumsal Cinsiyet Eylem Planı” uygulayan ilk üniversite olan Ankara Üniversitesi, Genovate projesiyle yine bir ilke imza attı. Avrupa’nın yedi farklı ülkesinden üniversitenin ortak olduğu projeyle üniversite içinde ve dışında cinsiyet eşitliği çalışmaları yürütülecek.
Genovate, kurumsal yapılarda toplumsal cinsiyet bakımından daha yetkin yöntemlerin uygulanmasını hedefliyor.
Bilimsel koordinatör İLEF’ten
“Genovate: Araştırma ve Yenilik Süreçlerinde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İçin Örgüt Kültürünü Dönüştürmek” projesi hayata geçiyor. ‘Genovate’; İngilizce Gender (toplumsal cinsiyet) ile Innovation (yenilik) sözcüklerinin birleştirilmesiyle oluşuyor ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırılmasına dönük çalışmaları ifade ediyor.
Bilimsel Koordinatörlüğünü İLEF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çiler Dursun’un yaptığı Genovate projesi açılış ve tanıtım toplantısı, Ankara Üniversitesi 100. Yıl Salonu’nda düzenlendi. Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrencileri tarafından hazırlanan modern dans gösterisiyle başlayan toplantıya, Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş ev sahipliği yaptı. Toplantıya Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. S. Ruken Öztürk ve dekan yardımcıları Doç. Dr. Gökhan Atılgan ve Yrd. Doç. Dr. Jale Özata Dirlikyapan da katıldı.
Avrupa Birliği tarafından desteklenen uluslararası projeyle, üniversitelerde cinsiyet eşitliği için fırsatlar sağlanması amaçlanıyor.
Prof. Dr. Dursun: “Cam Tavan’ları kaldırmayı amaçlıyoruz”
Bilimsel Koordinatör Prof. Dr. Dursun, projenin önemini vurguladı.
Proje Bilimsel Koordinatörü Prof. Dr. Çiler Dursun, toplantıda yaptığı konuşmada, toplumsal cinsiyet eşitliğinin önündeki engellerden söz etti. Kadınların meslekte yükselmelerinde karşılaştıkları görünmez engellerin ‘cam tavan’ olarak isimlendirildiğini söyleyen Dursun, Genovate’in bu engellerin görünür hale getirilmesini ve ortadan kaldırılmasını amaçladığını ifade etti.
Türkiye üniversitelerinde “Toplumsal Cinsiyet Eylem Planı”nın, ilk kez, geçtiğimiz yıl Ankara Üniversitesinde yürürlüğe girdiğini kaydeden Dursun, Genovate projesinin Türkiye ortağının da Ankara Üniversitesi olmasıyla üniversitenin bu konudaki öncü rolünün daha da geliştiğini belirtti.
Dursun, bilimsel karar alma yapılarından araştırmalara; akademik kadro yapılarından teşvik mekanizmalarına kadar, üniversitedeki tüm süreçleri kapsayan ve dört yıl sürecek olan Genovate’in, üniversite yönetimlerine sunulacak önerilerin hayata geçirilmesiyle, cinsiyet eşitliğinin kalıcılaşmasına hizmet edeceğini kaydetti.
Proje boyunca, çeşitli araştırmalar yapılarak, var olan eşitsizliklerin ortadan kaldırılmasına dönük hedefler oluşturulacağını söyleyen Dursun, çeşitli tekniklerle, üniversitelerin bütününe dönük bir envanter çıkarılacağını ve her düzeyde çözüm önerileri geliştirileceğini dile getirdi.
Rektör Prof. Dr. İbiş: “Üniversitemizle gurur duyuyoruz”
Toplantının ev sahibi Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş’ti.
Açılış toplantısında konuşan Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş, cinsiyet eşitliğinin sağlanması için Ankara Üniversitesi bünyesinde hayata geçirilen uygulamalardan söz ederek, “Genovate gibi önemli bir projenin de Üniversitemizce yürütülmesi, bu konudaki duyarlılığımızı ve öncü rolümüzü göstermektedir” dedi.
Projenin hayata geçirilmesinde önemli katkıları olan Bilimsel Koordinatör Prof. Dr. Çiler Dursun’a teşekkür eden Rektör İbiş, Ankara Üniversitesinin tüm bileşenlerinin bu projeye tam destek vereceğini söyledi.
Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin bütün yönleri kapsama alanında
Prof. Dr. Archibong, projenin nasıl yürütüleceğini anlattı.
Proje koordinatörü Bradford Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uduak Archibong, toplumsal cinsiyetin bireysel, kurumsal ve örgütlenme yapılarıyla ilgili olduğunu belirterek, Genovate ile her üç alana ilişkin politikalar üretilmesi üzerinde çalışacaklarını kaydetti.
Proje ortağı üniversitelerin içinde bir “Institutional Gender Change Academy Team” oluşturulacağını dile getiren Archibong, dört yıl boyunca konuyla ilgili ulusal ve uluslararası etkinlikler düzenleneceğini ifade etti.
Bakan Yardımcısından Ankara Üniversitesine teşekkür
Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Asan, Ankara Üniversitesine teşekkür etti.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan da yaptığı konuşmada, Bakanlık olarak Genovate projesine destek vereceklerini belirterek, Ankara Üniversitesini toplumsal cinsiyet çalışmaları nedeniyle kutladı. Asan, “Ben de üniversitenizi kutluyor ve başta bu projede emeği geçenler olmak üzere tüm üniversitenize teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.
Kadınların çalışma hayatına katılımı konusunda çeşitli istatistiklere değinen Asan, kadınların istihdamdaki payının artırılması gerektiğine dikkat çekti.
Meclis’ten projeye tam destek
TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Azize Sibel Gönül de Meclis’te, kadın erkek eşitliğine dönük yürütülen çalışmalardan bahsetti. Gönül, Ankara Üniversitesi’nin toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarındaki öncü rolünün kendileri tarafından da bilindiğini söyleyerek, Genovate projesine destek olmak için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.
Prof. Dr. Sancar, ”Kadın istihdamında hedef yüzde 50”
Beş yılda yüzde 50 hedefi
Üniversitelerdeki kadın çalışan oranlarının çok düşük olduğunu kaydeden Ankara Üniversitesi Eşitlik Politikaları Koordinatörü Prof. Dr. Serpil Sancar ise önümüzdeki beş yılda kadın çalışanların oranını yüzde 50’ye çıkarmayı istediklerini belirtti.
Unat: “Diktiğim fidanın büyüdüğünü gördüm”
Prof. Dr. Nermin Abadan Unat
Genovate Açılış ve Tanıtım toplantısına katılan Prof. Dr. Nermin Abadan Unat da Ankara Üniversitesinin yer aldığı bu projeyle, kadın erkek eşitliğine dönük çok önemli gelişmelerin yaşanacağına inandığını söyledi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinin ilk kadın profesörü olan Unat, konuyla ilgili geçmişte yürüttüğü çalışmalarından da örnekler verdi. Unat, “Diktiğim fidanın çok büyük bir ağaç haline gelmiş olmasını görmek beni çok mutlu etti” dedi.
Projenin amaçları
Genovate projesi ile araştırma-geliştirme süreçlerinde kadınlar ve erkekler için fırsat eşitliğini destekleyecek bir dönüşüm yaratmanın yanı sıra, deneyim alış verişi ile üniversite yönetimlerinin cinsiyet eşitliği politikalarını benimsemesi amaçlanıyor.
Projede; istihdam, araştırma desteği, yaşam-iş dengesi, standartların çeşitlenmesi ve geliştirmesine dönük uygulamalar hayata geçirilecek.
Toplumsal cinsiyet eşitliği için bir model geliştirilmesinin yanında özel kılavuzlar hazırlamak, ulusal düzeyde karşılıklı öğrenme çevreleri oluşturmak ve süreci toplumla paylaşmaya dönük etkinlikler düzenlemek de projenin çıktılarını oluşturuyor.
A.Ü. Devlet Konservatuvarı oyuncuları, militarizm karşıtı bir dans gösterisi sundu.
Ortak üniversiteler
Bradford Üniversitesinin genel koordinatörlüğünde yürütülen “Genovate: Araştırma ve Yenilik Süreçlerinde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İçin Örgüt Kültürünü Dönüştürmek” projesinin diğer ortakları ise şunlar:
- Ankara Üniversitesi – Türkiye
- University College Cork – İrlanda
- Lulea University of Technology – İsveç
- Universita degli Studi di Napoli Federico II – İtalya
- Trnavska Univerzita V Trnave – Slovakya
- Universidad Complutense de Madrid – İspanya
Kaynak: http://gorunumgazetesi.net/kampus/cinsiyet-esitligi-icin-uluslararasi-proje-genovate
Anadolu Ajansı
Yayınlanma tarihi 22 Mayıs 2013
Ankara Üniversitesince (AÜ), akademik hayatta cinsiyet eşitliğini desteklemek ve güçlendirmek için “Araştırma ve Yenilik Süreçlerinde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği için Örgüt Kültürünü Dönüştürmek Projesi” başlatıldı. Ankara Üniversitesi Rektörlüğü 100. Yıl Salonunda tanıtım ve açılış toplantısı gerçekleştirilen projeyle, Türkiye’de ilk kez AB 7. Çerçeve programı kapsamında kurumsal düzeyde toplumsal cinsiyet eşitliğini güçlendirmeye yönelik araştırma ve uygulamalar yapılacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, toplantıda yaptığı konuşmada, Ankara Üniversitesi’nin toplumsal cinsiyet eylem planı hazırlayan ilk üniversite olmasının heyecan verici olduğunu söyledi. Kadın ve erkeğin toplum içindeki statüsünün, özel veya kamusal alanda duracağı yerlerin toplumsal cinsiyet kavramıyla belirlendiğini dile getiren Asan, Bakanlığın toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik çalışmalar yaptığını hatırlattı. Asan, kadın ve erkek arasında eğitim, istihdam, sağlık ve karar alma mekanizmalarında uçurumlar olduğunu ve bu uçurumları yok etmek gerektiğini söyledi. Kadınların istihdama katılımının yüzde 30 erkeklerin ise yüzde 70′ler de olduğuna dikkati çeken Asan, Bakanlığın bu uçurumu kaldırma konusunda da bir çok programı devreye soktuğunu belirtti.
Asan, şunları kaydetti:
“Ülkedeki kadın öğretim elemanı yüzde 40. Bu kapsamda profesörler içinde kadın oranı yüzde 28,2, doçentler içerisinde yüzde 46,9, öğretim görevlileri içerisinde ise yüzde 38 olarak görülüyor. Türkiye’de 162 üniversite var, bunun sadece dokuzunda kadın rektör görev yapıyor. Mimarların yüzde 39,8′i kadın, avukatların yüzde 38′i kadın, bankacıların yüzde 50′si kadın ama bürokraside üst düzey yöneticilerin yüzde 89′u erkek. Karar alma mekanizmasında masada kadınların da olması gerekiyor, kadınların duygularını, düşüncelerini, sıkıntılarını o masaya getirebilmek için.” Kadın ve erkeğin sorunları birlikte çözmesi gerektiğini vurgulayan Asan, projenin bu anlamda önemli olduğunu, Bakanlık olarak her aşamada destek vereceklerini söyledi.
Son 10 yılda Türkiye’de değişmeler oldu
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Azize Sibel Gönül ise üniversitelerde toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak üzere kadın merkezleri bulunduğunu, bu merkezlerin varlığının insan kaynağını yetiştirme ve bu konuda farkındalık yaratma açısından önemli olduğunu vurguladı. Akademik düzeyde kadın varlığının kötü olmadığını ancak daha iyi olabileceğini dile getiren Gönül, bu alandaki farkın az olmasının ülkenin gelişmişlik seviyesini belirlediğini söyledi. Son 10 yılda bu anlamda Türkiye’de değişmeler olduğuna işaret eden Gönül, “Medeni Kanunu’nda, Ceza Kanunu’nda, İş Kanunu’nda, Anayasa’da çok önemli düzenlemeler yapıldı. Bu düzenlemeler özellikle eşitsizliği ortadan kaldırma açısından, kadının statüsünü güçlendirme açısından önemli kanunlar” dedi. Komisyonun 2009 yılında kurulduğunu hatırlatan Gönül, yasama görevinin yanında eşitsizlikle ilgili dışarıdan dilekçe almak, ulusal düzenlemelerin takibini yapıp kamuoyunu bilinçlendirmek gibi geniş yetkileri olduğunu anlattı.
Gönül, projenin önemine değinerek Ankara Üniversitesi’ne böyle bir çalışma yaptığı için teşekkür etti.
Cinsiyet eşitliğine yönelik politikalar önemli
AÜ Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş de cinsiyet eşitliğine yönelik politikaların önemli olduğunu vurgulayarak, yenilikçi politikaları saptamak ve bu konuda yeni politikalar geliştirmek gerektiğini ifade etti. İbiş, kadın-erkek işbirliğine yönelik adımlar atmanın akademik dayanışmayı, verimliliği artırması anlamında da önem taşıdığını söyledi. Projenin bilimsel koordinatörü Prof. Dr. Çiler Dursun ve projenin genel koordinatörü olan Bradford Üniversitesinden Prof. Dr. Uduak Archibong’un konuşmasının ardından Ankara Üniversitesi Eşitlik Politikaları Koordinatörü Prof. Dr. Serpil Sancar da ” Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Akademi” konulu sunum yaptı.
Kaynak: Anadolu Ajansı
Muhabir: Merve YILDIZALP
GENOVATE PROJESİNİN İNTERNETTE YER ALAN HABERLERİ
ANKARA ÜNİVERSİTESİ’NDE “GENOVATE: ARAŞTIRMA VE YENİLİKTE ÖRGÜT KÜLTÜRÜNÜ DÖNÜŞTÜRMEK” PROJESİ Haber Yayın Tarihi 21.05.2013 08:58 |
Türkiye’de ilk kez Ankara Üniversitesi’nin üstlendiği İngiltere, İtalya, İspanya, İrlanda, İsveç ve Slovakya’nın da katıldığı “GENOVATE: Araştırma ve Yenilikte Örgüt Kültürünü Dönüştürmek” başlıklı projenin açılış toplantısı yarın Ankara Üniversitesi Rektörlük 100. Yıl Toplantı Salonu’nda yapılacak. ANKARA (ANKA) – Türkiye’de ilk kez Ankara Üniversitesi’nin üstlendiği İngiltere, İtalya, İspanya, İrlanda, İsveç ve Slovakya’nın da katıldığı “GENOVATE: Araştırma ve Yenilikte Örgüt Kültürünü Dönüştürmek” başlıklı projenin açılış toplantısı yarın Ankara Üniversitesi Rektörlük 100. Yıl Toplantı Salonu’nda yapılacak. Ankara Üniversitesi, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı kapsamında kurumsal düzeyde toplumsal cinsiyet eşitliğini güçlendirmeye yönelik eylem yönelimli bir projeyi üstlendi. İngiltere, İtalya, İspanya, İrlanda, İsveç ve Slovakya’nın da katıldığı “GENOVATE: Araştırma ve Yenilikte Örgüt Kültürünü Dönüştürmek” başlıklı ve Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Prof. Dr. Çiler Dursun’un koordinatörlüğünde yürütülmekte olan bu projeyle Ankara Üniversitesi’nin akademide toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleme ve güçlendirme çalışmalarında bir adım daha öne geçmesi hedefleniyor. Projenin açılış ve tanıtım toplantısı yarın saat 10.00’da Ankara Üniversitesi Rektörlük 100. Yıl Toplantı Salonu’nda Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş, KEFEK Başkanı Azize Sibel Gönül ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç.Dr. Aşkın Asan’ın da katılımıyla gerçekleştirilecek.(ANKA) (AYÇ/ÖZK)
sondakika:
http://www.sondakika.com/haber/haber-ankara-universitesi-nde-genovate-arastirma-ve-4652430/
Haber Yayın Tarihi : 21.05.2013 09:09 Ankara Haber Ajansı [4652430]
Ankara Üniversitesi’nde “Genovate: Araştırma ve Yenilikte Örgüt Kültürünü Dönüştürmek” Projesi |
Türkiye’de ilk kez Ankara Üniversitesi’nin üstlendiği İngiltere, İtalya, İspanya, İrlanda, İsveç ve Slovakya’nın da katıldığı “GENOVATE.”
Türkiye’de ilk kez Ankara Üniversitesi’nin üstlendiği İngiltere, İtalya, İspanya, İrlanda, İsveç ve Slovakya’nın da katıldığı “GENOVATE: Araştırma ve Yenilikte Örgüt Kültürünü Dönüştürmek” başlıklı projenin açılış toplantısı yarın Ankara Üniversitesi Rektörlük 100 Türkiye’de ilk kez Ankara Üniversitesi’nin üstlendiği İngiltere, İtalya, İspanya, İrlanda, İsveç ve Slovakya’nın da katıldığı “GENOVATE: Araştırma ve Yenilikte Örgüt Kültürünü Dönüştürmek” başlıklı projenin açılış toplantısı yarın Ankara Üniversitesi Rektörlük 100. Yıl Toplantı Salonu’nda yapılacak.
Ankara Üniversitesi, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı kapsamında kurumsal düzeyde toplumsal cinsiyet eşitliğini güçlendirmeye yönelik eylem yönelimli bir projeyi üstlendi. İngiltere, İtalya, İspanya, İrlanda, İsveç ve Slovakya’nın da katıldığı “GENOVATE: Araştırma ve Yenilikte Örgüt Kültürünü Dönüştürmek” başlıklı ve Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Prof. Dr. Çiler Dursun’un koordinatörlüğünde yürütülmekte olan bu projeyle Ankara Üniversitesi’nin akademide toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleme ve güçlendirme çalışmalarında bir adım daha öne geçmesi hedefleniyor. Projenin açılış ve tanıtım toplantısı yarın saat 10.00’da Ankara Üniversitesi Rektörlük 100. Yıl Toplantı Salonu’nda Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş, KEFEK Başkanı Azize Sibel Gönül ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç.Dr. Aşkın Asan’ın da katılımıyla gerçekleştirilecek. – Ankara
Haberler.com:
http://www.haberler.com/ankara-universitesi-nde-genovate-arastirma-ve-4652430-haberi/
Ankara Üniversitesi’nde “Genovate: Araştırma ve Yenilikte Örgüt Kültürünü Dönüştürmek” Projesi
Türkiye’de ilk kez Ankara Üniversitesi’nin üstlendiği İngiltere, İtalya, İspanya, İrlanda, İsveç ve Slovakya’nın da katıldığı “GENOVATE”
Haber Yayın Tarihi
21 Mayıs 2013 09:09
[4652430]
Türkiye’de ilk kez Ankara Üniversitesi’nin üstlendiği İngiltere, İtalya, İspanya, İrlanda, İsveç ve Slovakya‘nın da katıldığı “GENOVATE: Araştırma ve Yenilikte Örgüt Kültürünü Dönüştürmek” başlıklı projenin açılış toplantısı yarın Ankara Üniversitesi Rektörlük 100 Türkiye‘de ilk kez Ankara Üniversitesi’nin üstlendiği İngiltere, İtalya, İspanya, İrlanda, İsveç ve Slovakya‘nın da katıldığı “GENOVATE: Araştırma ve Yenilikte Örgüt Kültürünü Dönüştürmek” başlıklı projenin açılış toplantısı yarın Ankara Üniversitesi Rektörlük 100. Yıl Toplantı Salonu’nda yapılacak. Ankara Üniversitesi, Türkiye‘de bir ilki gerçekleştirerek, Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı kapsamında kurumsal düzeyde toplumsal cinsiyet eşitliğini güçlendirmeye yönelik eylem yönelimli bir projeyi üstlendi. İngiltere, İtalya, İspanya, İrlanda, İsveç ve Slovakya‘nın da katıldığı “GENOVATE: Araştırma ve Yenilikte Örgüt Kültürünü Dönüştürmek” başlıklı ve Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Prof. Dr. Çiler Dursun’un koordinatörlüğünde yürütülmekte olan bu projeyle Ankara Üniversitesi’nin akademide toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleme ve güçlendirme çalışmalarında bir adım daha öne geçmesi hedefleniyor. Projenin açılış ve tanıtım toplantısı yarın saat 10.00’da Ankara Üniversitesi Rektörlük 100. Yıl Toplantı Salonu’nda Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş, KEFEK Başkanı Azize Sibel Gönül ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan‘ın da katılımıyla gerçekleştirilecek. – Ankara |