ANKARA ÜNİVERSİTESİ KADIN SORUNLARI ARAŞTIRMA ve UYGULAMA MERKEZİ (KASAUM) 2009-2010 FAALİYET RAPORU

-FE-DERGİ (2010 yılında yayın hayatına başladı. Türkiye’de bir üniversite bünyesinde çıkan kadın çalışmaları alanındaki ilk hakemli dergi olan FE-DERGİ bugüne kadar dört sayı yayınladı. www.cins.ankara.edu.tr

-Siyasal Bilgiler Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü bünyesinde Türkiye’de bir fakülteye bağlı olarak kurulan ilk anabilim dalı olan Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Anabilim dalı Şubat 2010 da kuruldu. KASAUM bu süreçte etkin rol aldı.

-SBE- KADIN ÇALIŞMALARI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI (Tezli ve tezsiz) verilen desteğe devam edildi. 

-SBE- TOPLUMSAL CİNSİYET VE KADIN ÇALIŞMALARI DOKTORA PROGRAMI hazırlıklarına destek verildi. Türkiye’de bu alandaki ilk doktora programı olacak program 2010 yılında kabul edildi ve 2011 Güz döneminde akademik olarak öğrenci almaya başlayacak.

KONGRE, KONFERANS VE ÇALIŞTAY DÜZENLEME ÇALIŞMALARI:

-20-23 Mayıs 2010 tarihinde TTB (Türk Tabipler Birliği) ile KASAUM-Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı ortaklığında, “Kadını Görmeyen Bilim ve Sağlık Politikaları” temalı 2. KADIN HEKİLİK VE KADIN SAĞLIĞI KONGRESİ, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde gerçekleştirildi.

-Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kadın Çalışmaları Anabilim dalı ile Ankara Üniversitesi Kadın Araştırmaları Merkezi (KASAUM) tarafından ortaklaşa düzenlenen KADIN ÇALIŞMALARINDA FEMİNİST ELEŞTİRİRİ ATÖLYESİ 5-6 Haziran 2010 tarihinde ODTÜ Kongre ve Sergi Salonunda yapıldı.

-KOÇ ÜNİVERSİTESİ ile birlikte düzenlenen TOPLUMSAL CİNSİYET ÇALIŞMALARI VE KADIN ARAŞTIRMALARI ÇALIŞTAYI 13 Mart 2010 tarihinde Koç Üniversitesi İstinye Kampüsünde yapıldı. Bu Çalıştay’a Ankara Üniversitesi Kadın Araştırmaları Merkezi’ni temsilen Prof. Dr. Serpil Sancar katılarak Koç Üniversitesinde yeni kurulan Kadın araştırmaları Merkezi (KOÇ-KAM) danışmanlığına seçildi.

-Üniversiteli Kadınlar Derneği tarafından düzenlenen KARAR MEKANİZMALARINA KADINLARIN KATILIMI DOĞU AVRUPA VE BDT ÜLKELERİNDE TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ UYGULAMALARI BÖLGESEL KONFERANSI’na destek verildi. Konferans 10-11 Aralık 2009 tarihlerinde ATAUM Salonlarında gerçekleştirildi.

-Hukuk Fakültesi ve Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi tarafından düzenlenen ÖTEKİNİN HUKUKU-I: KADIN konulu toplantıya destek verildi. Toplantı 20-21 Kasım 2009 tarihlerinde Hukuk Fakültesinde gerçekleşti.

YAYIN ÇALIŞMALARI:

-Türkiye’de kadın çalışmaları alanında son yıllarda yapılan çalışmaların bir değerlendirmesini amaçlayan bir yayın olarak 21. YÜZYILA BAKARKEN TÜRKİYE’DE KADIN VE CİNSİYET ÇALIŞMALARI: BİLANÇO 1975-2010, NERMİN ABADAN UNAT’A ARMAĞAN adlı bir çalışmaya başladık. Bu yayını 2011 yılında 90.yaş gününü kutlayacağımız Prof. Dr. Nermin Abadan Unat’a armağan edeceğiz. Bu çalışmada yer alacak makalelerin listesi ekteki dosyadadır. Kitap iki cilt olarak Eylül 2011 de yayınlanacaktır.

 

Prof. Dr. Serpil Sancar

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü öğretim üyesi ve Kadın Araştırmaları Merkezi (KASAUM) müdürü