yarisma_afis_web“Okuduğumuz, öğrendiğimiz her şey, yeni ve dolayımsız bir biçimde bize ait olanın dehşetli heyecanı yanı sıra tedirgin, güvensizleştirici yanıyla birlikte geliyordu. Burada bilgiyle kurulan ilişki o kadar doğrudan bir şekilde bize, hayatımıza dairdi ve o kadar sahiciydi ki sarsıcı, dönüştürücü ve biraz da dağıtıcı bir etkisi oldu.”
Satı Atakul, “Kadın Çalışmaları Öğrencisi Olmak”
 
 
 
Geçtiğimiz yaz aramızdan ayrılan Satı Atakul kadın çalışmaları bölümünde bilgi ile kurduğu ilişkiyi yukarıdaki gibi anlatmıştı. Ankara Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak, öğrencilerin toplumsal cinsiyet alanında ‘sarsıcı, dönüştürücü ve dağıtıcı bilgi üretimini geliştirmelerine katkıda bulunmak ve Ankara Üniversitesi Kadın Çalışmaları bölümünün ilk öğrencilerinden olan Satı Atakul’un bu alandaki katkılarını hatırlamak amacıyla bir makale yarışması düzenliyoruz. Ödül yoluyla toplumsal cinsiyet alanında özgün bilgi üretimini teşvik etmeyi ve bu alandaki tartışmaları zenginleştirmeyi hedefliyoruz.
Satı Atakul Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Makale Ödülü 2014 yılı için 1000 TL olarak belirlenmiştir.
Yarışma takvimi
Makalelerin son teslim tarihi: 31 Mart 2014
Sonuçların açıklanma tarihi:  6 Mayıs 2014
Ödül Töreni: 23 Mayıs 2014
Başvuru Koşulları
1)      Yarışma, tüm sosyal ve beşeri bilimler lisans, yüksek lisans  ve doktora öğrencilerine ve mezuniyet tarihinin üzerinden en fazla bir sene geçmiş olan araştırmacılara açıktır.
2)      Yarışmaya gönderilen makalelerin toplumsal cinsiyet alanında özgün bir araştırmanın verilerine dayanması veya bu alana özgün bir kuramsal tartışmayla katkıda bulunması gerekmektedir.
3)      Yarışmaya gönderilen makalelerin herhangi bir yerde yayımlanmamış, başka bir yarışmada ödül kazanmamış ve yayım haklarının verilmemiş olması gereklidir.
4)       Makalelerin dili Türkçe olmalıdır
5)      Makaleler  başlık, dipnotlar ve referanslar dahil 10.000 kelimeyi aşmamalı, dipnotlar sayfa altına değil makale sonuna eklenmelidir.
Katılımcılar makalelerini elektronik posta yoluyla satiatakulmakale@gmail.com adresine ulaştırmalıdırlar. Katılımcılar makale ile birlikte, yazarın adı, üniversitesi, açık adresi, telefon numaraları ve elektronik posta adreslerine ilişkin bilgilerin yer aldığı özgeçmişlerini göndermelidirler.
Satı Atakul
Satı Atakul 1971 yılında Bahadın’da (Yozgat) doğdu. Sağlık meslek lisesinin ardından hemşire olarak çalışmaya başladı, bir yandan da Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi’ni bitirdi. İletişim yüksek lisansına devam ederken 1996 yılında açılan Ankara Üniversitesi Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı’na bağlı Kadın Çalışmaları Yüksek Lisans programına, bölümün ilk öğrencilerinden biri olarak kaydoldu. 2002 yılında “Popüler feminist bir yayın deneyimi: Kadınlara mahsus gazete Pazartesi” başlıklı yüksek lisans teziyle bölümden mezun oldu. Bu süre boyunca önce Sağlık Bakanlığı’nda ardından Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü (KSSGM)’ de çalışmaya devam etti, evlendi ve anne oldu.
Hayatla derdi olan kadınlardan biri olarak değdiği her alana, dokunduğu her insana ilişkin hikayeleri oldu hep. Kadın çalışmaları öğrencisi olmak, anne olmak, feminist bir anne olmak, hemşire olmak… Bütün bunlara ilişkin kadın anlatıları, özgün diliyle yazdığı yazılarına yansıdı. Satı, aynı zamanda Eksik Etek ve Uçan Haber gibi kadın dergilerinin çıkarılmasında yer aldı. Kadın politikasını, Günebakan, Kadın Dayanışma Vakfı, Feminist Anneler, Ankaralı Feministler gibi feminist örgüt ve gruplarda sürdürdü.